Restauració de cavitats


Les iniciatives per restaurar cavitats no són cap novetat en el terreny espeleològic, cada vegada però, és més important tenir present la conservació de les cavitats en un món amb població creixent.

Conscients de la responsabilitat dels espeleòlegs, a l’Alberta Speleological Society han iniciat una interessant línia de treball basada en la conservació de cavitats. El projecte es centra en “restaurar” Rats Nest cave, la cavitat més visitada de tota la regió.

Rats Nest

Aquesta cavitat es troba molt a la vora de Canmore, a uns 100km de Calgary i a uns 15 de Banff, és fàcilment accessible i una empresa la explota comercialment realitzant tours d’”aventura”. Rats Nest vol dir “niu de rates” i el nom és degut a que a la boca hi ha varis nius d’aquests rosegadors als qui no és difícil de veure.

La cavitat té un desnivell de 245 metres (-165, +80) i un recorregut de 4km, tractant-se bàsicament d’una cavitat horitzontal amb sols un pou que requereixi TPV situat a l’entrada i de 15 metres de profunditat.

La "rata" que li dona nom a la cavitat.
La boca és coneguda des de sempre, durant molts anys tot el que es coneixia era el pou que  finalitzava en un tap d’ossos d’animals. No va ser fins als anys 70, que al retirar un immens niu de rata situat a la dreta de la boca, es va descobrir que darrera hi havia una galeria, així van començar les exploracions dels 4km, fins que es va arribar a un punt on hi havia un tap d’ossos d’animals, que posteriorment es destaparia i connectaria, com era d’esperar, amb el pou de l’entrada. Així quedava configurada cavitat com la coneixem avui dia, tenint dues opcions de visita, per un costat el “bone bed side” (costat del llit d’ossos) i l’altre banda coneguda simplement  com a costat turístic. La cova també té varies ramificacions i un sifó on s’hi van fer immersions sense resultats positius. Per la seva configuració i característiques recorda clarament a la Fou de Bor.

Turisme

Exemple d'instal.lació a l'americana.
Si perds la clau de la cadena ja no pots
desinstal.lar!
La cova es una atracció turística de la zona, l’empresa que la explota és la propietària del terreny i té un conveni amb el govern per a fer negoci, tenint assignat un màxim de persones per dia. Tot hi així és visitada cada any per unes 3000 persones, que paguen una mitjana de 120 dòlars per 4 hores d’arrossegar-se per gateres. Com veieu, es tracta d’un negoci força rentable.

Els espeleòlegs degudament acreditats lògicament tenen accés lliure a la cova.

Com podreu deduir, aquest transit de persones, té un impacte molt negatiu a la cavitat, que es veu clarament amb les formacions brutes de fang, tot i que el dany és molt superior.

Curiosament durant a realització del I Curs d’Espeleologia realitzat el passat mes d’abril, vam sol·licitar posar dos parabolts al pou d’entada per fer una instal·lació sense frecs. No ens van autoritzar al·legant que es vol mantenir tant natural com sigui possible. Paradoxalment hi ha una forta reixa a l’entrada (prou forta per a instal·lar-hi directament) i s’hi porten més de 3000 persones cada any. No ho vam entendre.

Restaurant

El concepte de “restauració” obre la porta a preguntes que no ens havíem fet mai, per exemple quin tipus d’aigua cal usar.  També és interessant conèixer que en cavitats molt visitades com aquesta una de les principals fonts de contaminació son restes de pell i cabell humans, quelcom difícil de netejar.

A Canadà no hi ha gaires colònies de ratpenats, però en cavitats més al sud existeix un seriós problema amb la white nose syndrome (síndrome del nas blanc), una malaltia que esta causant estralls en les colònies de ratpenats. Per evitar la transmissió de la malaltia entre cavitats per els espeleòlegs, aquests estan obligats a descontaminar tot l’equipament seguint un estricte protocol, o utilitzar el que la organització d’un determinat event en proporciona. Moltes cavitats han estat tancades per evitar-ne la propagació, encara que molts aspectes de la malaltia son encara desconeguts.

Afortunadament aquest no es el cas de Rats Nest, no hi ha ratpenats.

Durant la primera jornada de restauració es va realitzar un vídeo divulgatiu mostrant-ne tot el procés que podeu veure a continuació.

El vídeo té subtítols en català, si no apareixen automàticament feu clic al botó CC.