Rescat a Gargantua Cave – Dark Squezze exercise (1a Part)

El passat cap de setmana del  17 i 18 de Setembre, més de 100 persones d’arreu de la província d’Alberta i Columbia Britànica, incloent cinc cossos de rescat especialitzats  s’han desplaçat a la població de Blairmore, a Crowsnest Pass. L’objectiu era participar al simulacre de rescat en cavitats i alta muntanya organitzat per ACRO (Alberta Cave Rescue Organization).

Aquesta organització té com a objectiu crear un grup de persones actives que en cas d’accident a una cavitat puguin prestar la seva col·laboració per poder arribar allà on els cossos de rescat de muntanya no poden, o no saben arribar. L’ACRO té una solida base molt ben organitzada, però fa poc temps que ha iniciat les seves activitats i encara es fa palesa la manca de persones amb coneixements tècnics en aquest tipus de rescats.

Per aquest motiu, exercicis com aquest són de vital importància per a la formació i adquisició d’experiència per al grup, a la vegada que animen a tothom a participar-hi, en especial als espeleòlegs, proposant que cadascú aporti el que pugui, ja siguin coneixements o material, (cotxes 4x4, cordes, tendes etc..)
 L’ACRO, a més, compta amb una important subvenció del govern, que els dota amb bons recursos per a dur a terme les activitats, així com tot el suport administratiu, coses que lamentablement, no hem tingut a Catalunya.

Val a dir que, tot i la manca de coneixements tècnics flagrant que he pogut comprovar que hi ha, poques vegades es té la oportunitat  de participar en un esdeveniment espeleològic d’aquestes característiques i envergadura, i el que és més important: tan ben organitzat.

L’exercici i Gargantua Cave

Gargantua Cave es una cavitat prou coneguda a la regió, amb 286 metres de desnivell i diferents entrades que permeten realitzar-ne una còmode travessa d’unes dues hores de durada. Es tracta d’una cavitat seca, amb còmodes galeries i pous que no superen la vintena de metres.

La ubicació, com ja és habitual a les cavitats d’aquest país, és per sobre dels 2000 metres, amb una aproximació d’unes tres hores. Aquest fet fa que organitzar la logística resulti tot un repte. A més, si no fos ja prou complicat, per arribar a l’inici del camí cal seguir una pista infame que no sols requereix cotxes tot terreny, sinó també conductors amb experiència.

La organització ha previst 3 campaments per repartir tot el personal, el primer és el camp base i es troba situat a la població de Blairmore en un espai cedit per la brigada de recerca i salvament de la població. Des d’allí es coordinarà tota la operació. A part d’aquest hi ha dos campaments d’alçada. El Caves camp, situat a una hora i mitja de camí des del final de la pista, i el Pond Camp, situat per damunt del coll a tan sols uns centenars de metres de les boques, en total tres hores de camí. 

El simulacre compta amb quatre escenaris diferents, es a dir, que es tracta de quatre simulacres en un. Els dos primers es realitzen a l’interior de la cavitat, i corresponen respectivament a treure un ferit per un pou, i treure un ferit per una estreta gatera amb aigua. Els altres escenaris es realitzen a l’exterior i consisteixen en operacions de rescat convencional de muntanya. Tots quatre es realitzaran simultàniament i amb diferents equips, ja que tothom té un rol i lloc assignat.

En el meu cas, la tasca que m’han asignat serà prou interessant i a la vegada bastant coneguda: realitzar el vídeo de tota l’operació.

Continuarà...