Visita a Ucraïna

Durant aquest mes de Gener tres representants de terres catalanes ens hem aventurat a la regió Ucraïnesa de Ternòpil amb la intenció de conèixer de prop algunes cavitats d’aquest país.

Després de l’experiència d'Arañonera aquest estiu, l'espeleoclub Crystal de Chortkiv ens va convidar a endinsar-nos a les seves cavitats, conèixer la seva gent i el seu entorn. La càlida acollida que ens han ofert ha permès conèixer les diferències organitzatives que tenen establertes al seu país així com compartir llargues exploracions per cavitats que, per la seva morfologia i dimensions no podem trobar al nostre país.

El carst de la regió esta format majoritàriament per guixos, i les cavitats que hi trobem son totalment horitzontals, de gran recorregut i extremadament laberíntiques. La més coneguda es "Optimisticheskaya" que literalment significa: La cova optimista, com sabem es la tercera cavitat amb més recorregut del món i primera en guixos.

Molt aprop d'aquesta hi ha Ozerna, cavitat germana, de menys recorregut (120 km) i característiques peculiars com veurem més endavant. Gràcies a un permís especial varem poder visitar aquesta interessant cavitat acompanyats per membres del Club Espeleològic de Ternòpil.

Però la nostra visita s'ha basat en els treballs realitzats a Mlinky cave. Aquesta cavitat, també en guixos, té actualment un recorregut de 40 Km, i segueix la estructura laberíntica de tota la regió. Mlinky es troba en un petit poblet prop de Chortkiv i es coneguda per les nombroses visites turístiques que porten a terme els membres del propi espeleoclub Crystal. Els ingressos d'aquests visites sostenen el club. La cavitat es caracteritza per ser totalment seca, plana i tenir uns 10 confortables graus que contrasten amb els -10 que acostuma a haver a l'exterior durant l'hivern. A l'interior es troben 2 campaments, un d'ells quasi permanent des d'on s'efetuen els diferents atacs a la zona del "perímetre", per on la cavitat va creixent any rere any. La nostra tasca s'ha centrat en topografiar un sector i col•laborar en la desobstrucció d'un complicat pas mitjançant explosius. Degut a una normativa més lleugera en quant a "petards" que la que tenim a la CEE, hem pogut ser testimonis d'una instructiva mostra d'aquest tipus de desobstrucció.

A diferència del nostre país, el clubs Ucraïnesos que tenen assignades cavitats per a treballar-hi disposen de potestat per restringir-ne l’accés, no sols a espeleòlegs sinó a tota persona. Això atorga certa "propietat" a les cavitats i a la vegada els garantitza la exclusiva per al club. Cada club aplica després la seva pròpia política: si s'utilitzaràn explosius, si es faran visites turístiques etc...

Durant les properes setmanes i en diversos capítols us presentaré la narració de les diferents visites a ambdues cavitats.