Les accions del Photoshop: L'efecte Dragan

Aquells que estigueu familiaritzats amb el programa coneixereu la utilitat de les accions del Photoshop. Pels que no us diré que les accions son un conjunt d’instruccions programades que podem crear nosaltres mateixos i, posteriorment reproduir-les sobre un altres fitxer.
Aquesta funció resulta especialment útil per a aplicar efectes complexos a varies fotografies sense haver de repetir el procés i assegurant que els paràmetres entrats son sempre els mateixos.


No m’estendré mes en aquesta introducció ja que el funcionament de les mateixes es troba ben explicat en diferents tutorials i llocs d’Internet. Tanmateix si que vull recalcar que les accions que nosaltres creem al nostre programa, es guarden en un fitxer que després podem compartir. Això ha provocat que hagin aparegut webs dedicades a aquest tipus de complements on hi trobem centenars d’efectes i tractaments que podem aplicar a les nostres fotografies.

Una de les accions més interessants que trobem i que resulta de gran utilitat per a la fotografia espeleològica es l’anomenat efecte Dragan.

L’efecte Dragan es una tècnica de postproducció fotogràfica creada per Andrzej Dragan, que ens permet dotar a les fotografies d’una profunditat excepcional, tant, que fins hi tot aquesta tècnica ha creat escola. I realment els resultats que s’obtenen amb una mica de pràctica son increïbles. Vegem-ho!

L’acció esmentada es pot descarregar de http://www.atncentral.com/zip/Draganizer.zip

El procediment de processat es bastant complex i es possible que les primeres vegades no obtinguem el resultat esperat. Durant l’execució de l’acció el programa ens va demanant (en anglès) que realitzem diferents passos per ombrejar i ressaltar diferents àrees de la fotografia, això permet regular, per exemple algunes parts d’una cara o formació, destacar pòmuls o enfosquir elements en segon terme.
Posteriorment s’ajusta el contrast que ens permet dotar a d’imatge d’un aire més obscur.
També podem ajustar el to de la imatge per que els colors s’ajustin a la gama desitjada, així com el propi equilibri de color.

Un cop draganitzada la imatge podem ajustar de nou el contrast si hem observat que ha quedat molt fosca o que els colors han perdut la vivesa.

Els millors resultats els trobem en fotos planes, normalment realitzades amb flash directe, l’efecte en ressalta la profunditat i els detallets que abans no percebíem.


Mes:
Los secretos del efecto dragan:
http://www.dzoom.org.es/noticia-1439.html

Andrzej Dragan y el efecto Dragan:
http://www.bluemag.es/diseno/andrzej-dragan-y-elefecto-dragan/