Planeta Terra: Diaris

L'any 2006 es va estrenar la sèrie documental Planeta Terra, produïda per la BBC. Com la majoria sabreu, aquesta sèrie proposa un recorregut per diferents llocs del món mostrant imatges espectaculars d’animals i paratges naturals. Una de les característiques principals, es que la major part de les imatges van ser gravades en alta definició, convertint-se en la primera sèrie documental que es rodava en aquest nou format. Per a realitzar-la van caldre quaranta equips durant quatre anys per a rodar a més de 200 localitzacions, a part d’un pressupost multimilionari.


El capítol 4 de la sèrie va ser dedicat a les cavitats, i durant els 50 minuts que dura el documental ens trasllada a diferents indrets del món com el Sótano de las Golondrinas (Mèxic), o Lechuguilla (Estats Units).

Es tracta sense cap mena de dubte d’un treball d’alta qualitat tècnica obtenint un resultat visual excel·lent. Tantmateix aquest capítol ofereix algunes dades que no son del tot correctes, per exemple, descriu Golondrinas com el pou les llarg del món, cosa que no es certa, a part d’exagerar en algun moment les característiques o dificultats d’alguna altra cavitat.


A part de les imatges originals, en els DVDs originals hi trobem uns extres molt interessants que expliquen detalls i anècdotes sobre com es va dur a terme el rodatge a algunes localitzacions. Es tracta del que anomenen: Planet Earth Diaries.


En el capítol de “coves” es centren en dues localitzacions: La primera es en una cavitat de Borneo, on es capten imatges en una muntanya de guano d’alçada considerable i poblada per infinitat de fauna. Per efectuar un espectacular moviment de la càmera que fa un recorregut des de la base fins al capdamunt va caldre la instal.lació d’una tirolina que mitjançant un contrapès efectuava l’ascens de la càmera, l’obtenció de la presa correcte va representar un mes sencer d'intents, en que es va haver de treballar en les dures i poc atractives condicions del lloc.


La segona cavitat esmentada es la famosa Lechuguilla. Segons el pròpi documental, aconseguir el permís per a rodar en aquesta restringida cavitat va costar més de 2 anys de tràmits, i les autoritats competents van anunciar que, segurament, no es tornaria a atorgar mai més.Suposem que per motius d’extensió no s’han tocat més localitzacions, i ens quedem amb les ganes de conèixer, per exemple, com s’ho van fer a Golondrinas, ja que llançar-se amb paracaigudes esta prohibit des de fa forces anys pel govern, degut al dany que es causa a les aus que li donen el nom i que nien a les parets de l’avenc.


Més:


Sobre la sèrie Planeta Terra: http://www.zonadvd.com/

Veure capítol "coves" a Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=pk70IC7oUos